Stenhammartävlingens finalkonsert sänds för första gången i Sveriges Radio P2

Finalists 2018

Stora framgångar för Stenhammartävlingen – för första gången direktsänds finalkonserten i Sveriges Radio P2!

När ansökningstiden gick ut 15 februari hade 120 sångare från ett trettiotal länder, anmält sig till årets Stenhammartävling, som äger rum i De Geerhallen, Norrköping 2-10 juni 2020!

– Vi kan bara ta emot max.70 sångare till första ronden och det betyder att vi tyvärr tvingas gallra bort 50 av de 120 sångarna. Just nu ljuder mitt kontor av fantastiska röster från världens alla hörn, när jag lyssnar på alla insända röstprov  berättar Sonja Stenhammar som är tävlingens grundare och konstnärliga ledare. Till sin hjälp med avlyssningen har hon Karin Veres, tidigare VD och konstnärlig ledare för Norrköpings Symfoniorkester. Karin blir också en av de sju medlemmarna i tävlingsjuryn.

Sonja berättar vidare – att tävlingens goda renommé nu sprider sig snabbt över världen, och för första gången har fyra sångare från Sydafrika anmält sig. Andra länder som är representerade är: Israel, Vitryssland, Kanada, Japan, Colombia, Kina, USA, Österrike, Frankrike m.fl. Liksom tidigare år, kommer ett stort antal sångare från Sydkorea. Extra roligt är att det är många svenskar – hela 35 stycken med olika röstlägen.

-Två stora och glädjande nyheter med årets tävling är, att finalkonserten för första gången, kommer att direktsändas i Sveriges Radio P2 och vi hoppas att vi även får med SVT i någon form. Dessutom kommer alla tävlingsdagarna att ”streamas” på vår hemsida – vilket betyder att föräldrar, lärare och vänner nu kan lyssna på ”sina” sångare runt om i världen. Det är ett stort steg in i framtiden för tävlingen, avslutar Sonja.

– att Sveriges Radio, och förhoppningsvis även SVT, intresserar sig för vår finalkonsert, är ett kvitto på den betydelse och de framgångar som tävlingen nu fått, säger Claes Egnell, ordförande i Stenhammarstiftelsen.