Grattis till tenoren Daniel Johansson

Grattis säger vi till tenoren Daniel Johansson, som har tilldelats 2021 års Jussi Björling stipendium på 100.000 kronor! Daniel vann både 1:a pris och publikens pris i Stenhammartävlingen 2012. Sedan dess har Daniel gjort en strålande karriär på de internationella scenerna! 2013 sjöng han Alfredo i La Traviata på Grand Théâtre de Genève och Tamino i Trollflöjten på Palau de les Arts i Valencia. Han är idag flitigt anlitad i Europa, framför allt i Tyskland, men även i USA.

Säsongen 2018 – 2019 gjorde Daniel debut på San Francisco Opera i rollen som Matteo i Arabella. Samma säsong sjöng han Don José i Carmen både i Stockholm, på Semper Oper Dresden och under festspelen i Bregenz. Han framträdde även som Hoffmann i Hoffmanns äventyr och som Lohengrin på Deutsche Oper i Berlin. Daniel har även gästat Wiener Staatsoper där han sjöng Apollon/Dionysos i Trojahns Orest.

Han har belönats med en rad stipendier, bland annat från Kungliga Musikaliska Akademien och Anders Walls Stiftelse. Han utnämndes till hovsångare 2018 och tilldelades 2021 medaljen Litteris et Artibus i guld av 8:e storleken för framstående konstnärliga insatser som operasångare.