Äntligen dags för Stenhammartävling!

PRESSMEDDELANDE

 

När ansökningstiden gick ut 15 februari hade 120 sångare från ett trettiotal länder anmält sig till årets Stenhammartävling, som äger rum i De Geerhallen, Norrköping 9 – 17 juni 2022!

– Vi kan bara ta emot 70 sångare till första ronden, och det betyder att vi därför tvingats göra ett urval. Vi har lyssnat på 120 insända sångprov, berättar Sonja Stenhammar, tävlingens grundare och konstnärliga ledare. Till sin hjälp med bedömningen har jag haft Karin Veres, tidigare chef för Norrköpings Symfoniorkester och Karin kommer också att vara ordförande i den internationella juryn. Karin är numera biträdande konstnärlig ledare för tävlingen.

Sonja berättar vidare – att tävlingens goda renommé nu sprider sig snabbt över världen. Länder som är representerade är alla våra nordiska grannländer, samt Israel, Kanada, Japan, Kina, USA, Tyskland, Storbritannien, Schweiz m.fl. Liksom tidigare år, kommer ett stort antal sångare från Sydkorea. Extra roligt är att det är många svenskar – 15 sångare med olika röstlägen.

 

– Glädjande nyhet med årets tävling är, att tävlingsdagarna, och eventuellt även finalkonserten, för första gången kommer att ”streamas” på vår hemsida – vilket betyder att föräldrar, lärare och vänner runt om i världen nu kan lyssna på ”sina” sångare. Det är ett stort steg in i framtiden för tävlingen!

Det var också helt klart att SR P2 skulle spela in och sända hela finalkonserten, men tyvärr är förhandlingarna mellan Svensk Scenkonst och SYMF/Musikerförbundet angående reglering av playtjänster inte klara. Tyvärr medför det, att SR inte kan  genomföra inspelningen.

Detta är givetvis en mycket stor besvikelse för oss, men vi hoppas ändå att vi kommer att synas i SVT på något sätt, förhoppningsvis i något av kulturprogrammen –  avslutar Sonja Stenhammar.