• English
  • Svenska

Wilhelm Stenhammar International Music Competition

  • WSIMC 2018

    WSIMC 2018

  • WSIMC 2016 Foto: Ann-Charlotte Sandelin

    WSIMC 2016 Foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • Ansökan till WSIMC 2018

    Ansökan till WSIMC 2018

OBS! Ändrade tävlingsregler.

Styrelsen har beslutat att med omedelbar verkan ändra tävlingsreglerna i syfte att jämställa möjligheterna för kvinnor och män att delta.
Tävlingen är öppen för alla sångare födda efter 1 januari 1983.
Med anledning av denna ändring förlänger vi anmälningstiden till fredag 16 mars.

Katarina Karnéus
Katarina KarnéusInternationellt ryktbar mezzosopran
”Jag har varit verksam som internationell operasångerska i mer än 20 år, och detta främst tack vare att jag vann en stor operatävling som satte fart på min sångkarriär. Stenhammartävlingen är en välrenommerad tävling som ger unga sångare en möjlighet att uppmärksammas, vilket i sin tur kan leda till en karriär inom operakonsten. Jag stödjer den innerligt.”
Sonja Stenhammar
Sonja StenhammarKonstnärlig ledare för WSIMC
"Jag är glad och stolt över att ha kunnat arrangera en internationell operatävling i Sverige av yppersta klass sedan 2006. Många av de sångare som har tävlat under åren, har haft stora framgångar och kan nu höras på några av världens främsta operascener! WSIMC förstärker bilden av Sverige som en kulturnation även på den klassiska arenan.”
Nina Stemme
Nina StemmeInternationellt hyllad svensk sopran,
hovsångerska, Kammersängerin
”Som internationell operasångare vet jag hur viktigt det är med tävlingar på hög nivå. Jag stödjer Stenhammartävlingen. Den ger verkligen unga operasångare stora möjligheter.”
Camilla Lundberg
Camilla LundbergMusikkritiker och författare
”Stenhammartävlingen är något så ovanligt som en högkvalitativ, internationell tävling för unga operatalanger. Det är imponerande att ett sjuttiotal sångare från tjugo länder deltar. Jag stödjer gärna den här tävlingen, den är en unik företeelse i klassiska Musiksverige."
Håkan Hagegård
Håkan HagegårdProfessor och hovsångare
”Jag stödjer Stenhammartävlingen. Det är Sveriges enda musiktävling för opera på internationell nivå. En fantastisk möjlighet för unga talanger att visa framfötterna och att ta ett stort steg i karriären!"
Daniel Johansson
Daniel JohanssonInternationell tenor,
WSIMC-vinnare 2012
”Stenhammartävlingen är Sveriges enda stora internationella tävling för klassisk sång. Den håller utomordentligt hög klass och det är en ära att bli uttagen. Internationella tävlingar av den här klassen finns inte många och jag är stolt över att Sverige kan erbjuda en av de bästa.”
Birgitta Svendén
Birgitta SvendénVD och operachef vid
Kungliga Operan i Stockholm
”Sångtävlingar av hög internationell klass ger möjlighet för stora karriärsteg för framtidens operatalanger. Under Stenhammartävlingens tioåriga verksamhet har den visat sig hålla mycket hög kvalitet. Svenskt och internationell operakonst inspireras och har stor glädje av Stenhammartävlingen. Jag stödjer den gärna.”

Senaste nytt