• English
  • Svenska

Wilhelm Stenhammar International Music Competition (WSIMC)

WSIMC invigdes juni 2006 med Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia som hedersgäster och har sedan dess genomförts alla jämna år mellan 2006-2016.
Världsorganisationen för internationella klassiska  musiktävlingar ”World Federation of International Music Competitions (WFIMC) ” anser att tävlingarna sedan starten genomförts på högsta konstnärliga nivå, och 2009 valdes WSIMC in som medlem i världsorganisationen. Detta medförde, att vi lyckades sätta Sverige på den ”internationella musikkartan”

Sverige hade tidigare inte haft någon internationell musiktävling för klassisk musik, vilket är en mycket viktig gren inom musiklivet. Internationella musikfestivaler har oftast handlat om rock- och popmusik. Genom WSIMC når man viktiga kontakter över hela världen och unga färdigutbildade sångare får ett forum att visa upp sig på och därmed också hjälp med att starta sin karriär. Våra svenska deltagare sporras, genom att delta i tävlingen, att förkovra sig och mäta sin kapacitet mot andra sångare även ur ett internationellt perspektiv.

Vi har uppnått fantastiska resultat med våra sångare. Vid tävlingarna deltar 60-80 sångare från ett tjugotal länder. Juryn under tävlingarna är sammansatt av framstående operasångare, dirigenter och operachefer bl.a från Lissabon, Antwerpen, Düsseldorf, Lyon, Strasbourg och Ostrava samt representanter från internationell fackpress t.ex. Opera News, New York.

Glädjande nyheter kommer ständigt från ”våra” sångare t.ex. Sopranen Ekaterina Godovanets, Ryssland (1: a pris 2006) är numera fast engagerad vid Nürnbergoperan. Julia Novikova, Ryssland (3: e pristagare 2006) var tillsammans med världstenoren Placido Domingo, engagerad att sjunga i en stor TV-sändning av operan Rigoletto som sändes i 28 länder. Julia har även varit engagerad vid Staatsoper i Wien och nyligen gjorde hon succé i Stravinskijs opera ”Näktergalen” på Pragoperan.
Layla Claire, Kanada (3: e pristagare 2008) har sjungit med världsdirigenten James Levine på Metropolitan i New York. Flera av våra förstapristagare sjunger nu på de stora operascenerna runt om i världen. Tenoren Jaesig Lee, Sydkorea (1: a pris 2010) sjunger regelbundet på de stora scenerna i Tyskland. Vid tävlingen 2012 var kvalitén så hög att juryn utsåg två förstapristagare. Vi gläder oss extra åt att det blev en svensk pristagare – tenoren Daniel Johansson, som fick dela priset med den ryska sopranen Alexandra Popandopulo. Daniel Johansson sjunger numera på flera stora operascener, Den Norske Opera, Kungliga Operan i Stockholm, Geneveoperan m.fl. Även 2016 blev det en svensk förstapristagare – sopranen Christina Nilsson som även fick publikens pris. Christina är redan erbjuden att sjunga Aida på Stockholmsoperan under hösten 2017.

Tävlingen, som pågår under 8 dagar, har gratis entré tävlingsdagarna, dock inte till den stora finalkonserten där 8-10 finalister medverkar. Publiken får här en unik möjlighet att upptäcka våra kommande världsstjärnor!

Specifikt för tävlingen är att alla måste framföra ett verk av Wilhelm Stenhammar och sedan några år utdelas även ett särskilt pris för bästa Stenhammartolkning. Priset är donerat av Cecilia Stenhammar, barnbarn till Wilhelm Stenhammar.

I Norrköping, där tävlingen genomförs, har en mängd fina kontakter bildats genom att många sångare blir mottagna och får bo i värdfamiljer. Familjerna följer gärna sedan ”sina” sångare och hör dem ofta sjunga på utländska scener.

Sist, men inte minst viktigt, är det goda samarbetet som tävlingen har med Norrköpings Symfoniorkester. Detta samarbete är av yppersta vikt för tävlingens kvalitet och genomförande. Finalen måste ackompanjeras av en professionell symfoniorkester. Tävlingen äger alltid rum i De Geerhallen, Norrköping – av många ansedd som Sveriges vackraste konsertsal med 1300 platser. Konserthuset ligger mitt i Norrköpings unika, historiska industrilandskap och erbjuder, med sina vackra omgivningar, en stimulerande och spännande miljö.

Östergötland är den naturliga platsen för en musiktävling med den kände, svenske tonsättaren Wilhelm Stenhammars namn, då Stenhammarsläkten funnits i Östergötland sedan 1500-talet.

Hittills har vi givit Finalistkonserter i Stockholms konserthus, Göteborgs konserthus samt på operorna i Kairo, Alexandria och Doha, men vi hoppas att vi i framtiden även ska kunna ge prisvinnarkonserter på några av de svenska konsert- och operahusen.